Üzerine tuvalet yapılan yer için “Ermeni mezarlığı yok” diyen kayyuma yanıt höyüğün bulunduğu Dilkaya köyünden geldi. 80 yaşındaki Dilkayalı Abdulhadi Şalvan, “Ermeni mezarlığı olduğuna şahidim. Ermeniler höyüğün olduğu alana ‘Gord’ diyorlardı” dedi.
Van’ın kayyum atanan Edremit Belediyesi tarafından açılan Halk Plajı’nın tuvalet, otopark ve soyunma kabinlerinin 1’inci Dereceden Sit Alanı ilan edilen Ermeni Mezarlığı ve Dilkaya Höyüğü üstüne yapılmasına yönelik tepkiler devam ediyor. Dilkaya (Xorkom) Mahallesi’nden 80 yaşındaki Abdulhadi Şalvan, Edremit Belediyesi’ne atanan kayyum Atıf Çiçekli’nin “Ermeni mezarlığı bulunmamaktadır” açıklamasının aksine höyüğün etrafının Ermeniler tarafından mezarlık olarak kullanıldığını söyledi.
‘MEZARLIK OLDUĞUNA ŞAHİDİM’
100 yıl önce ailesinin Dilkaya’ya yerleştiğini dile getiren Şalvan, köyün Ermenilere ait olduğunu ve kendilerinden önce Ermenilerin yaşadığını söyledi. Köye 20-25 yıl önce bir ekibin geldiğini ve mezarlığın bulunduğu alanda kazı yaptığını dile getiren Şalvan, kazı sonucunda boncuk, haçlar ve kemiklerin çıkartıldığına şahit olduğunu söyledi. Duruma tepki gösteren Şalvan, “Biz nasıl dedelerimizi, atalarımızı seviyor ve mezarlarına sahip çıkıyorsak, Ermeniler de atalarını seviyor ve onlara sahip çıkıyorlar. Bizler için mezarlıklarımız kutsal ise onlar için de mezarlıklar kutsaldır. Kimin mezarı olursa olsun dini, dili, ırkı fark etmez, saygı göstermek ve sahip çıkmak lazım” dedi.
‘HÖYÜĞÜN ETRAFI TAMAMEN MEZARLIKTIR’
Eskiden höyüğün bulunduğu alanda üzerinde haç bulunan mezar taşlarının olduğunu dile getiren Şalvan, koruma altına alınmayan alanın zamanla tahrip edildiğini vurguladı. Şalvan, mahalledeki evlerin yapımında bu mezar taşlarına rastlandığına dikkat çekti. Şalvan, “Eğer gerçekleri söylemezsek öteki dünyada hesap vereceğiz” diyerek, höyüğün bulunduğu alanın Ermeni mezarlığı olduğunu vurguladı. Alanın Ermeni Mezarlığı olarak kullanıldığını tüm bölge insanının bildiğini vurgulayan Şalvan, “Ben de Ermeni mezarı olduğunu şahidim. Ermeniler höyüğün olduğu alana ‘Gord’ diyorlardı. Okulun ve tuvalet alanının bulunduğu alanda mezarlık bulunuyordu. O höyüğün etrafının tamamı mezarlıktır. O höyüğün bulunduğu alana mezar taşları bulunduğundan kaynaklı ‘Xaço’ diyorduk. Buralar Ermeni toprakları olmasına rağmen burada şimdi hiç Ermeni kalmamış” diye konuştu.
‘BU DURUM KABUL EDİLEMEZ’
Söz konusu durumun kabul edilir hiçbir yanının olmadığını vurgulayan Şalvan, “Cami nasıl ibadet yeriyse kilise de ibadet yeridir. Buralarda birçok yerde kiliseleri tuvalete, ahıra çevirmişler. Bu kabul edilir bir şey değildir” ifadesinde bulundu.
Kaynak: Yeni Özgür Politika