HRANT’SIZ 8 YIL GERİDE KALDI
19 Ocak 2007’de devletin ‘milli mutabakat’la katlettiği Ermeni aydın Hrant Dink, bugün anılıyor. İstanbul Taksim’de 13.00’da başlayacak yürüyüş, Hrant’ın katledildiği yer olan Agos’un önünde kadar sürecek.
ERMENİ SOYKIRIMIYLA YÜZLEŞ!
Bu yıl Ermeni Soykırımı’nın 100. yılına denk gelen anmada, halklar, hem devletin soykırımla yüşleşmesini, hem de Hrant’ın katlinde sorumluluğu olan tüm devlet görevlilerinin yargılanmasını isteyecek.
100 yıl önce soykırım 8 yıl önce suikast: Biz bitti demeden BU DAVA BİTMEZ
Hrant Dink için en büyük anma Agos gazetesinin önünde yapılacak. Agos gazetesi önünde yapılacak anma için binlere kişi bugün saat 13:30’da Taksim’de buluşacak. Taksim’de buluşacak olan halk buradan Hrant Dink’in katledildiği Agos gazetesinin önüne yürüyecek.
Soykırımdan suikaste…
Dink’in anmasıyla ilgili Hrant’ın arkadaşları tarafından yapılan açıklamada, “1915 Ermeni soykırımının 100’üncü yılı, Hrant Dink cinayetinin örtülmesinin, delillerin karartılmasının, katillerin korunup kollanmasının, devlet içindeki cinayet sorumlularının gizlenmesinin, mahkeme adına müsamere yapılmasının sekizinci yılı… 8 yıl oldu. Hrant Dink, tam sekiz yıl önce bizden koparıldı. Adalet arayışı ise hala sürüyor.” denildi.
İki elimiz yakanızda
Açıklamada, “Bu siyasi cinayetin satrancındaki tüm hamleleri görebiliyoruz artık. Bir el ısrarla asıl sorumlular ‘yargılanmasın’ diyor. Devlet kendi adamlarını hakim önüne çıkarmamak için elinden geleni yapıyor. Ancak ne kadar direnirlerse dirensinler, bizler, geride kalanlar, adalet yerini bulmadığı sürece ‘Hrant için, adalet için!’ demeyi sürdüreceğiz. Biz bitti demeden bu dava bitmez!” denildi.
Sorumlular terfi ettirildi
Agos gazetesine komşu olan Hasan Tekin ve Handan Özcan, katledilişinin 8’inci yılında Hrant Dink’i anlattı.
Hasan Tekin, Dink’i 2002 yılında tanıdığını belirterek, “Hrant bize selam vermeden hiçbir zaman geçmezdi’’ dedi. Tekin, Dink’in konuşmasıyla duruşuyla farklı biri olduğunu dile getirerek şöyle dedi: “Hrant’ın katledilmesi 19 Ocak’tan 19 Ocak’a hatırlanıyor, ancak biz bunu her gün hatırlıyoruz. Bana göre Hrant’ın katledilmesi bir cinayetten ziyade toplumsal bir linçtir.” Hrant’ın katliamından sorumluların terfi ile ödüllendirildiğini kaydeden Tekin, “O dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler içişleri bakanı oldu, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ise vali oldu’’ dedi.
Tekin, Dink’le ilgisi bin anısını ise şöyle anlattı: “Hrant bizim Ayşe isimli kedimizi çok seviyordu. Ayşe kapının önünde olduğu zaman Hrant mutlaka başını okşar, biraz onunla oynadıktan sonra gazeteye giderdi. Hrant katledildikten sonra her ölüm yıldönümünde Ayşe, Hrant’ın fotoğrafının önüne geçip, orada uzun bir süre bekler.” Agos Gazetesi’nin komşularından Handan Özcan ise, katliamı unutmayacağını belirterek, Dink’in katledildiği günü şu sözlerle aktardı: “Hrant’ın cenazesi akşam saat 18.00’a kadar yerde kaldı. Savcı geldikten sonra cenazeyi kaldırdılar. Yerdeki kanı bir kova su ve fırça ile sildiler. Fakat o manzara gözlerimin önünden gitmiyor. Bana göre o kan hala yerde ve temizlenmedi. Adalet gelene kadar da o kan yerde olacak’’ dedi.
Kaynak: Özgür Gündem