Sosyolog İsmail Beşikçi, Diyarbakır eski Belediye Başkanı Osman Baydemir ve İsmail Beşikci Vakfı Başkan Yardımcı Avukat Ruşen Arslan, Batı Ermenistan Kongresi’nin davetlisi olarak Ermenistan’a bir ziyaret gerçekleştirdi. Ermeni soykırımı konusunda çalışmalara yapan Türkiyeli araştırmacılar için hazırlanan Gevorg Surenyants nişanı, bu sene ilk defa İsmail Beşikçi’ye verildi.
Ziyaret sırasında Batı Ermenileri Kongresi ve Yerevan Devlet Üniversitesi Beşikci’ye Ermeni soykırımı üzerine yaptığı çalışmalardan dolayı Gevorg Surenyants verildi.
Bu sene ilk defa verilen Gevorg Surenyants nişanı, Ermeni Soykırımı konusunda çalışmalar yapan, teorileri ve çalışmalarıyla inkar politikasının üstüne giden Türkiyeli akademisyenleri ödüllendirmek amacıyla takdim ediliyor.
Yerevan Üniversitesi, insan hakları savunucusu olarak Baydemir’e de Ermeni sorunu ve varlıklarının korunması üzerine belediye başkanlığı döneminde yaptığı çalışmalardan dolayı nişan takttı.
Beşikçi: Kürdistan sorunu ve Ermeni sorunu ayrılamaz
Toplantıda bir konuşma yapan İsmail Beşikçi, Kürdistan sorunuyla ilgili araştırmalarının Ermeni sorununu karşısına çıkardığını, Kürdistan sorunuyla Ermeni sorunu arasında ayrılmaz bir bağ olduğunu o zaman fark ettiğini söyledi.
Beşikci, soykırıma uğrayan halkların genelde devletsiz halklar olduğunu ifade ederek, Ermenistan’da yeni kurulan Soykırım Enstitüsü’nün, 1923’de ve altı sene sonra kapatılan Kızıl Kürdistan’ın ve 1992 Azeri – Ermeni Savaşı’nda Kürtlerin uğradıkları haksızlıkları da incelemesi gerektiğini vurguladı.
Beşikci, Ermeni soykırımında Ermenilerin taşınmaz mallarını ele geçirmek için Türk devletiyle işbirliği yapan Kürt işbirlikçilerinin olduğunu belirterek, Ermeni, Yahudi soykırımlarının yanında Ruanda, Bosna ve Kürdistan’daki soykırımları arasındaki benzerlikleri de konuşmasında örneklendirdi.
Baydemir: Soykırım torunlarının topraklarına gelme hakkı var
Osman Baydemir ise, dünyanın neresinde olursa olsun, soykırıma uğramış Ermenilerin torunlarının gelip kendi topraklarına yerleşme haklarının olduğunu ve kardeş haklarla birlikte yaşayabileceklerini söyledi.
Baydemir, Belediye başkanlığı döneminde Ermeni varlıklarının korunması yönünde yapılanlardan da bahsederek, Ortadoğu’nun en büyük Ermeni kilisesi olan Diyarbakır’daki Surp Giragos Kilisesi’nin onarılması ve ibadete açılmasını örnek verdi.
İsmail Beşikçi, Ruşen Arslan ve Osman Baydemir Yerevan’daki Tsitsernakabert (Serçelerin Kalesi) Soykırım Anıtı’nı ziyaret ederek Ermeni Soykırımı’nda hayatını kaybedenlerin anısına bir çelenk bıraktı. (ÖÇ/GK)
Kaynak: Agos.com.tr