Dink Davasında Sanık Sayısı 86’ya Ulaştı, Jandarma İddianamesi Okundu

Yeniden görülen Hrant Dink cinayeti davasında, Trabzon ve İstanbul jandarmanın sorumluluğuna ilişkin davanın ada dava ile birleştirilmesinin ardından ilk duruşma görüldü.

Sanık sayısının 86’ya ulaştığı, 30 tutuklu sanığın bulunduğu davanın duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmayı sanık yakınlarının yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Garo Paylan da izledi.

Duruşmaya tutuklu Trabzon ve İstanbul jandarma görevlileri ile Samsun emniyet ve jandarma görevlileri katıldı.

Jandarmaların yanı sıra tutuklu sanıklardan dönemin Emniyet İstihbarat C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ve İstihbarat Daire eski Başkanı Ramazan Akyürek ile tutuksuz sanıklar azmettirici Erhan Tuncel ve dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay da duruşmada bulundu.

Mahkeme başkanı Ali İhsan Horasan’ın izinli olması nedeniyle duruşmayı kıdemli üye Arif Atanıan başkan sıfatıyla yönetti.

Duruşmada son iddianameyle sanık olarak davaya eklenen jandarma görevlilerinin kimlik tespiti yapıldı. Duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılan tutuklu eski Tuğgeneral Hamza Celepoğlu, kimlik tespiti sırasında, “Üniforması ve mesleği elinden alınmış eski bir Türk generaliyim” dedi.

Mahkeme, kimlik tespitlerinin ardından kabul edilen yeni iddianamenin özetini okudu.

Hayal’in MİT bağlantısı

Üçüncü iddianameyle davanın sanığı olan ve 25 Ağustos 2016’dan beri tutuklu olan Fox TV Haber Müdürü Ercan Gün emniyetteki ifadesinde daha önce birçok kez yazılan cinayetin azmettiricisi Yasin Hayal’in MİT’le bağlantılı olduğuna ilişkin de bilgiler vermişti.

Gün, şunları söyledi:

“Bu soruşturma kapsamında gözaltında iken, aynı soruşturma kapsamında gözaltında bulunan Veysel isimli jandarma her şeyi net bir şekilde bana anlattı ve ifadesinde de bunları anlatacağını söyledi. Ancak sadece Yasin Hayal’in Trabzon MİT’e gidip geldiğini söylemeyeceğini aramızda yaptığımız sohbetimizde kendisinden duydum.”

Hayal’in eniştesi Coşkun İğci’den cinayet tasarısını Temmuz 2006’da öğrenen Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlisi olan Veysel Şahin, Gün’den önce tutuklandığı için bu husus kendisine sorulamadı.

Hayal, cinayetin ardından Şubat 2007’de tutuklu bulunduğu cezaevi’nde verdiği ikinci ifadede, “Erhan Tuncel’’in kendisini 40-45 yaşlarında, isminin İhsan K. olduğunu sandığı bir MİT mensubuyla tanıştırdığı”nı iddia etmişti. MİT hemen ardından yayınladığı açıklamada, “Yasin Hayal ile temas ettiği öne sürülen İhsan/İsmail Kasap isimli bir personelimiz de bulunmamaktadır” demişti.

Ne olmuştu?

Dink cinayetinde aralarında Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, İstanbul Emniyeti eski Müdürü Celalettin Cerrah, Emniyet İstihbarat Dairesi eski Başkanları Ramazan Akyürek, Sabri Uzun, Ahmet İlhan Güler, Trabzon Emniyeti Eski Müdürü Reşat Altay’ın bulunduğu sanıkların yargılanmalarına İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Dink’in öldürülmesine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturmada Dink’in öldürüldüğü saatlerde olay yerinde jandarma görevlilerinin olduğu tespit edilmişti. Ancak savcı Gökalp Kökçü, jandarmayı kamu görevlileri ile ilgili hazırladığı iddianameye dahil etmemişti.

Bundan kısa süre sonra, 11 Ocak 2016’da Kökçü soruşturmadan alındı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Kökçü, 26 Temmuz 2016’da yeniden soruşturmanın başına getirildi.

27 Temmuz’da İstanbul ve Trabzon’da dört jandarma ve bir yayınevi sahibi tutuklanmıştı. 31 Temmuz’da aralarında askerlerin de bulunduğu 20 kişi gözaltına alındı.

3 Ağustos’ta ise Fox TV Haber Müdürü Ercan Gün, Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Aynı gün jandarma görevlilerinden Jandarma Uzman Çavuş Abdullah Dinç tutuklandı.

7 Ağustos’ta da dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlilerinden Ergün Yorulmaz tutuklandı.

9 Ağustos’ta eski astsubay Emre Cingöz, Hrant Dink cinayetinin olduğu gün olay yerinde olduğu gerekçesiyle, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, “Fetullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması” (FETÖ / PDY) üyeliği ve kasten öldürmeye iştirak” suçundan tutuklandı. Aynı gün Şüpheli jandarma astsubaylar Mustafa Küçük, Mikdat Özbek, eski uzman çavuşlar Rahmi Özer ile Musa Yıldırım ise aynı suçlardan, adli kontrol uygulanarak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

16 Ağustos’ta Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz, jandarma istihbarat görevlisi Astsubay Veysel Şahin, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli Astsubay Ecevit Emir ve Uzman Jandarma Adem Sarıgöl tutuklandı.

Hrant Dink cinayeti davasında “örgüt olmadığı”nı söyleyen ve iki kişi dışındaki sanıkları tahliye eden mahkemenin başkanlığını yapan hakim Rüstem Eryılmaz 20 Ağustos’ta tutuklandı.

25 Ağustos’ta gazeteci Ercan Gün ile Dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Müdürü Metin Yıldız tutuklandı.

24 Nisan 2017’de aralarında Fethullah Gülen, Ali Öz ve Ekrem Dumanlı gibi isimlerin de olduğu 51 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkemenin üç idefa iade ettiği iddianame, savcının başvurusu üzerine bir üst mahkeme tarafından, 50 sanıkla kabul edildi, 3 Haziran 2017’de İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ana davayla birleştirildi. Mahkeme, soruşturmanın derinleştirilmesi gerektiği ve eksik soruturma ile tamamlandığı gerekçesiyle iddianamenin kabulü hakkında “kanun yararına bozma” talebiyle Adalet Bakanlığı’na başvurdu.

Elif Akgül

Kaynak: bianet.org