İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Ermeni Hayırseverler Genel Birliği (AGBU), Avrupa Irkçılık Karşıtı Taban Örgütü (EGAM), DUR De ve Nor Zartonk ortak basın toplantısı düzenleyerek, İstanbul’da bu yıl gerçekleşecek anma programlarına ilişkin kamuoyuna bilgi verdi. Cezayir Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen basın toplantısında, Avrupa’dan anmalara katılmak için gelen çok sayıda ırkçılık karşıtı örgüt temsilcisi de toplantıyı izleyenler arasında yer aldı.
“SOYKIRIMI İNKAR POLİTİKALARI BİR İŞE YARAMIYOR!”
Toplantıda konuşan Avrupa’daki en büyük Ermeni sivil toplum örgütlerinden biri olan Ermeni Hayırseverler Genel Birliği (AGBU) Başkan Yardımcısı Harout Palanjian, Soykırım’ın 101. yılında, hala hak talebinin devam ediyor olmasının soykırım politikalarının işe yaramadığını gösterdiğini söyledi.
Palanjian, şunları sözlerini şöyle sürdürdü:
“…Ermeniler her yıl haklarını talep ediyor ve kurbanlarını anıyor. Taleplerin sıklığı da talep edenlerin sayısı da her yıl biraz daha fazla oluyor. Taleplerimize Türkiye vatandaşlarının da katılması memnuniyet verici… Yalnız olmadığımızı hissediyor olmaktan dolayı mutluyum.”
Hükümete soykırımı tanıma çağrısı yapan Palanjian, “Başka uluslarla barışabilmenin yolu tarihte olanlarla yüzleşmekten geçiyor” dedi.
Toplantıda söz alanlardan EGAM’dan Benjamin Abtan ise, 2011 yılından beri soykırım anmalarına destek verdiklerini ve 2013 yılından bu yana uluslararası bir delegasyonla anmalara katıldıklarını hatırlattı.
Abtan şunları dile getirdi; “Geçen yıl geldiğimizde, hem Soykırım’ın tanınması hem de Türkiye’nin demokratikleşmesiyle ilgili bir umut olduğunu düşünüyorduk. Ancak bir yılda radikal bir değişiklik oldu. Devlet, kendi topraklarına bir kesime karşı savaş açmış durumda. Geçen yıl 100. yıl olması dolayısıyla dünya genelinden büyük ilgi bekleniyordu. Devlet bu yıl ilginin azalacağını düşünüyorsa yanılıyor. Dünyanın pek çok ülkesinden ırkçılık karşıtı örgütlerin temsilcileri burada. Avrupa’nın pek çok ülkesinde Soykırım’ın tanınması için çalışma yürütüyoruz. Devlet unutacağımızı zannediyorsa yanılıyor…”
Abtan, ayrıca Avrupa ile Türkiye arasındaki göçmen ve sığınmacıları geri gönderme anlaşmasına da tepki gösterdi: “Göçmenlerin haklarına karşı pazarlık yapıyorlar. Biz Avrupa’da göçmenlerin haklarını savunan, göçmenlerin Avrupa’ya gelme hakları olduğunu savunan yüz binlerce insanın sesine ses katmak için de buradayız.”
“ERMENİLERLE BİRLİKTE ASURİLER, SÜRYANİLER,KÜÇÜK ASYA VE PONTOS RUMLARI DA SOYKIRIMA UĞRADI…”
İHD ‘Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon’ temsilcisi, insan hakları savunucusu avukat Eren Keskin de toplantıda yaptığı konuşmada; “Demokratikleşmenin Soykırım’ı tanımaktan, özür dilemekten ve tazmin etmekten geçtiğini” belirterek şunları ifade etti:
“…Yüzyılın en büyük suçu üzerine kurulmuş bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu devleti soykırımcı zihniyet kurdu. Bizzat Soykırım’da yer alanlar bakanlık yaptı. Soykırım’a karışanlar, Soykırım’ı bilenler ve ses çıkarmayanlar olarak hepimiz suçluyuz. Biraz olsun bu suçu hafifletmek için anmalara katılmak gerekiyor” diye konuştu.
İSTANBUL’DA SOYKIRIMI LANETLEME VE KATLEDİLENLERİ ANMA PROGRAMI
Keskin programı da şöyle açıkladı:
“…24 Nisan 1915’te her kesimden İstanbul Ermenileri, ama özellikle aydınlar, şairler, yazarlar, hukukçular, gazeteciler, meslek sahipleri, büyük bir kısmı bir gecede olmak üzere evlerinden toplandı. Daha sonra Sarayburnu’ndan gemiyle Haydarpaşa’ya, ülkenin içlerine, aslında ölüme gönderildi.
Bu tarih, Ermeni soykırımının başlangıç tarihi olarak benimsendi. Bu süreçte yalnızca Ermeniler değil Asuriler/Süryaniler, Küçük Asya ve Pontos Rumları da soykırıma uğratıldı.
Bu yıl bu ölümcül deniz yolculuğunu hafızalaştırmak amacıyla anmamızı denizde başlatıyor, basını ve bütün soykırım ve inkâr karşıtlarını anmamıza katılmaya çağırıyoruz.
Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden ırkçılık karşıtı kuruluş ve girişimlerin temsilcilerinin yer aldığı EGAM (Avrupa Irkçılık Karşıtları Hareketi) delegasyonu, 21 Nisan’dan itibaren yürütecekleri çeşitli temas, toplantı ve görüşmelerin ardından, bu anmamızda bizlerle olacak. Yıllardır her 24 Nisan’da anmalara katılan delegasyonda bu yıl ilk kez Fransız Parlamentosu’ndan ve Avrupa Parlamentosu’ndan parlamenterler de bulunuyor.
İstanbul, Kabataş’ta Saat: 13.15’te buluşacak ve 13.30’da Haydarpaşa’ya geçeceğiz.
Tekneyi pankartlarla donatacak ve 24 Nisan 1915 sürecinde tutuklanan Ermenilerin fotoğraflarını taşıyacağız. Teknede uluslararası sanatçı Leman Stehn Ermeni ilahileri ve Gomidas türküleri söyleyecek.
Haydarpaşa, tutuklanan Ermenilerin Anadolu’nun içlerine, aslında ölüme gönderildikleri tren istasyonu. Anmamızı burada yapacağız ve burada soykırım kurbanlarının anısı önünde saygı duruşunda bulunacağız.
Leman Stehn yine bize eşlik edecek ve soykırımın mezarsız ölülerinin anısına Ermenice ağıtlar söyleyecek.
Haydarpaşa’ya tekne yolculuğumuzu katkılarıyla destekleyen DVV / Acting Together katılımcılarından Murat Aluçlu, başlattığı özel bir dostluk projesi kapsamında bisikletiyle birlikte teknede bizlerle olacak. Aluçlu, babasının doğduğu ve bir Ermeni’ye ait olan Sivas’taki evden bir taşı bisikletine yükleyip o taş ile dünyayı pedallayacak ve sonunda taşı Ermenistan’a götürecek.
Kabataş’a dönüşten sonra da 24 Nisan 2011’de zorunlu askerlik görevi sırasında katledilen Sevag Şahin Balıkçı’nın Şişli Ermeni Mezarlığı’ndaki mezarını ziyaret edecek ve anmada Balıkçı ailesinin yanında olacağız..”